Groot nieuws in de rodelwereld: Sunkid, het bedrijf bekend van de Butterfly en Luna Loop-attracties, neemt nu ook Brandauer op in hun portefeuille. Brandauer is de op één na grootste leverancier van Alpine Coasters en bouwde wereldwijd meer dan vijftig rodelbanen.

Niet zomaar een rodelbaan

De rodelbanen die Brandauer maakte, zijn niet krak dezelfde als de bekendere exemplaren van Wiegand zoals je deze in Snowworld Landgraaf of Bellewaerde terugvind. Het concept is gelijkaardig, maar aan de track kan je duidelijk het verschil zien. Een rodelbaan van Wiegand lijkt op een miniatuurspoor voor een achtbaan, terwijl een rodelbaan van Brandauer meer weg heeft van die van wijlen de Vleermuis: één dikke stalen buis waar alle wielen van het karretje op aansluiten. Het vrijheidsgevoel is hierdoor groot: de track oogt ergens fragieler. Ondanks dat Wiegand in deze streken meer bekendheid heeft, is het Brandauer die in 1996 de eerste moderne Alpine Coaster bouwde in Salzburg, Oostenrijk.

Sunkid

Deze Duitse attractiebouwer, vroeger bekend als Heege, geniet een zeker legendarische status vanwege hun attractie-aanbod. Veel van de relatief kleine en simpele rides die ze in hun aanbod hebben, zijn publiekslieveling onder de fans. Voorbeelden zijn de Luna loop, een cirkel met twee passagiers die ronddraait, de Butterfly, een soort schommel op track waarover Coasterfans graag discussieren of het een achtbaan is of niet, en de Nautic Jet: een bootje dat een helling opgetakeld word en vervolgens neer beneden suist en even letterlijk door de lucht vliegt alvorens een landing op het water te maken. Naast dit soort attracties, maakt Sunkid ook verschillende installaties voor skigebieden en treinen voor achtbanen van andere leveranciers. Zo leverden ze treinen voor de Boomerangcoasters in Walibi Rhône-Alpes en Wiener Prater, en een nieuwe trein voor SpeedSnake in Fort Fun. Veel fans zijn grote fan van de treinen die Sunkid maakte, omdat de simpele heupbeugels een groot vrijheidsgevoel garanderen.

De overname

Oprichter Josef Brandauer, die zijn bedrijf al in 1980 oprichtte, ziet in Sunkid de ideale partner om zijn werk verder te zetten. Sunkid word de verdeler van het attractietype, maar de werknemers en de 'Brandauer-fabriek' blijven op hun huidige locatie in Oostenrijk. Op deze manier wordt er gegarandeerd dat de echte ziel van de Brandauer-rodelbanen gewaarborgd blijft.

Tekst: © Ignace Woinin // Foto's: © Sunkid, Ignace Woinin, Bob van Dyck, Juan Martínez - Pretparken.be